Ingardenstore Blog

07 Noi 2014
de catre George Burda
Colt din gradina Rosenneuheitengarten din Baden Baden

Blog despre gradina, flori, plante, frumusetea si maretia naturii. Un blog simplu cu impresii, sfaturi si pareri despre amenajare gradina, idei de mobilier pentru gradina si curte, balcon sau terasa.

Roiniță - Lemon Balm

21 Noi 2020
de catre Angelica Marinescu
roinita

Roinița, cunoscută și ca melisă (miere de albine în limba greacă), iarba de lămâiță sau iarba stupilor este o plată medicinală și aromatică perenă, din aceeași familie cu rozmarinul, menta sau busuiocul. Denumirea științifică a roiniței este Melissa officinalis.

În condiții optime de mediu roinița se dezvoltă sub formă de tufă bogată, care emană un ușor miros de lămâie, mai ales când frunzele sunt zdrobite între degete. Prin tunderea vârfurilor, planta se va ramifica și îndesi.

Planta crește chiar și în soluri mai sărace și nu suportă buruienile și umiditatea excesivă, fiind bine adaptată la secetă. Ca aspect, seamănă foarte bine cu urzica. Deși necesită lumină multă, roinița nu trebuie plantată direct în bătaia soarelui.

Înmulțirea se face prin divizarea plantei sau înrădăcinarea butașilor verzi.

Roinița atrage albinele, dar îndepărtează țânțarii. Din frunzele ei se poate prepara ceai sau limonadă (chiar dacă nu este înrudită cu lămâia), marinate pentru pui sau pește, dar si ulei esențial (folosit în aromaterapie) sau diverse medicamente. Irlanda este unul dintre cei cei mari producători de ulei esențial de roiniță, în timp ce Ungaria, Italia și Egipt sunt cei mai mari cultivatori.

Utilizarea roiniței în scop terapeutic a început prin secolul XIV, când călugărițele carmelite au folosit-o pentru obținerea unui tonic cu alcool, preparat care a rămas cunoscut sub denumirea populară de "apă carmelită".

Despre roiniță se spune că poate combate stresul, anxietatea, boala Alzheimer, indigestia sau insomnia (verywellhealth.com). Persoanele cu afecțiuni tiroidiene ar trebui să evite roinița, deoarece unele studii au arătat că planta poate interfera cu funcția tiroidiană (webmd.com).

Păstrați echilibrul în orice consum și totul va fi bine!

Balamale decorative

26 Iun 2019
de catre Angelica Marinescu

Balamale decorative din fier masiv pentru usi sau mobilier.

Comentarii

Absolut superb!
Scrie o recenzie